Akademia Vegagastro
Szkolenia dla lodziarzy i cukierników
Zapisz się na szkolenie
- Rodzaje automatów do lodów – jak wybrać odpowiedni dla siebie
- Jak dobrać dobrą lokalizację dla biznesu lodowego
- Rodzaje lodów z automatu – włoski, świder a może jogurt?
- Najczęściej popełniane błędy przy wyborze automatu
- Prezentacja franczyzy Lody Bałwanki
- Asortyment uzupełniający: lody na patyku, desery lodowe, flurry, granita i slush
- Easy Gelato – najprostsza metoda produkcji lodów rzemieślniczych
Szkolenie poprowadzi: Dariusz Krupa
Dariusz to właściciel firmy Vegagastro. W branży lodowej działa od ponad 20 lat. Technik z wykształcenia dogłębnie rozumie zasady konstrukcji maszyn. Można powiedzieć, że na lodo-biznesu wie praktycznie wszystko. Podczas szkolenia będzie dzielił się z Wami swoją najlepszą wiedzą!
- Jak od podstaw produkować lody?
- Co wpływa na plastyczność lodów?
- Co odpowiada za napowietrzenie lodów?
- Jak w dobie wysokiej inflacji obniżać koszty produkcji bez obniżania jakości?
- Jakie nowoczesne kanały sprzedaży wprowadzić w swojej lodziarni bez dodatkowych inwestycji?
- Spodziewaj się sporej dawki wiedzy, która pozwoli Ci podnieść poziom swojej lodowej wiedzy!
Szkolenie poprowadzi: Giacomo Schiavon
Szkoleniowiec – pasjonat, który o tematyce produkcji lodów rzemieślniczych może rozmawiać godzinami. Ma już 37 lat doświadczenia lodziarskiego. Wspólnie z żoną założył słynną dziś Sorbetteria Castiglione w Bolonii. Przykłada ogromną do kwestii jakościowych składników. Osobiście lata co roku do Indonezji po najlepsze laski wanilii prosto od plantatora. Jest pionierem sprzedaży lodów w kanale e-commerce.
- Jak od podstaw produkować lody?
- Co wpływa na plastyczność lodów?
- Co odpowiada za napowietrzenie lodów?
- Jak w dobie wysokiej inflacji obniżać koszty produkcji bez obniżania jakości?
- Jakie nowoczesne kanały sprzedaży wprowadzić w swojej lodziarni bez dodatkowych inwestycji?
- Spodziewaj się sporej dawki wiedzy, która pozwoli Ci podnieść poziom swojej lodowej wiedzy!
Szkolenie poprowadzi: Giacomo Schiavon
Szkoleniowiec – pasjonat, który o tematyce produkcji lodów rzemieślniczych może rozmawiać godzinami. Ma już 37 lat doświadczenia lodziarskiego. Wspólnie z żoną założył słynną dziś Sorbetteria Castiglione w Bolonii. Przykłada ogromną do kwestii jakościowych składników. Osobiście lata co roku do Indonezji po najlepsze laski wanilii prosto od plantatora. Jest pionierem sprzedaży lodów w kanale e-commerce.
- Rodzaje automatów do lodów – jak wybrać odpowiedni dla siebie
- Jak dobrać dobrą lokalizację dla biznesu lodowego
- Rodzaje lodów z automatu – włoski, świder a może jogurt?
- Najczęściej popełniane błędy przy wyborze automatu
- Prezentacja franczyzy Lody Bałwanki
- Asortyment uzupełniający: lody na patyku, desery lodowe, flurry, granita i slush
- Easy Gelato – najprostsza metoda produkcji lodów rzemieślniczych
Szkolenie poprowadzi: Dariusz Krupa
Dariusz to właściciel firmy Vegagastro. W branży lodowej działa od ponad 20 lat. Technik z wykształcenia dogłębnie rozumie zasady konstrukcji maszyn. Można powiedzieć, że na lodo-biznesu wie praktycznie wszystko. Podczas szkolenia będzie dzielił się z Wami swoją najlepszą wiedzą!
- Jak od podstaw produkować lody?
- Co wpływa na plastyczność lodów?
- Co odpowiada za napowietrzenie lodów?
- Jak w dobie wysokiej inflacji obniżać koszty produkcji bez obniżania jakości?
- Jakie nowoczesne kanały sprzedaży wprowadzić w swojej lodziarni bez dodatkowych inwestycji?
- Spodziewaj się sporej dawki wiedzy, która pozwoli Ci podnieść poziom swojej lodowej wiedzy!
Szkolenie poprowadzi: Jacopo Chelli
Młody, dynamiczny Gelato Chef z Bolonii. Fachu uczył się pod okiem Gianni de Simone – pierwszego mistrza lodziarstwa z targów SIGEP! Pierwszy sezon pracował zupełnie za darmo żeby w ogóle mieć możliwość nauki od mistrza! Metodyczny, cierpliwy, skrupulatny – Jacopo jest doskonałym pedagogiem Łączy pracę technologa lodziarskiego z pasją do podróży po całym świecie. Jest jednym z najlepszych punktujących ostatnich Mistrzostw Europy w Ultimate Frisbee!
- Jak od podstaw produkować lody?
- Co wpływa na plastyczność lodów?
- Co odpowiada za napowietrzenie lodów?
- Jak w dobie wysokiej inflacji obniżać koszty produkcji bez obniżania jakości?
- Jakie nowoczesne kanały sprzedaży wprowadzić w swojej lodziarni bez dodatkowych inwestycji?
- Spodziewaj się sporej dawki wiedzy, która pozwoli Ci podnieść poziom swojej lodowej wiedzy!
Szkolenie poprowadzi: Jacopo Chelli
Młody, dynamiczny Gelato Chef z Bolonii. Fachu uczył się pod okiem Gianni de Simone – pierwszego mistrza lodziarstwa z targów SIGEP! Pierwszy sezon pracował zupełnie za darmo żeby w ogóle mieć możliwość nauki od mistrza! Metodyczny, cierpliwy, skrupulatny – Jacopo jest doskonałym pedagogiem Łączy pracę technologa lodziarskiego z pasją do podróży po całym świecie. Jest jednym z najlepszych punktujących ostatnich Mistrzostw Europy w Ultimate Frisbee!
Szukasz pomysłu na intratny biznes?
Chcesz wzbogacić ofertę swojej lodziarni lub cukierni?
Jesteś pasjonatem lodziarstwa lub cukiernictwa?
Chcesz wiedzieć wszystko o Gelato?
Chcesz wiedzieć jak od podstaw stworzyć WŁASNE niepowtarzalne lody?
Chcesz tworzyć?
Interesujesz się nowymi technologiami i pragniesz zmodernizować park maszynowy?
Otwórz z nami swoją lodziarnię!
Naszą ofertę warsztatową kierujemy zarówno do osób, które planują otwarcie własnej działalności, jak i do przedsiębiorców z wieloletnią praktyką. Koncentrujemy się na przekazywaniu praktycznej wiedzy, która pozwala doskonalić produkcję, uatrakcyjniać ofertę i odnosić sukcesy biznesowe.
Na specjalnych szkoleniach w ramach Akademii Vegagastro wyjaśniamy wszystkie aspekty biznesu:
Lokalizacja lodziarni
Dowiesz się, jak ważne jest miejsce, w którym sprzedajesz swoje wyroby – otrzymasz konkretne wytyczne dotyczące wyboru lokalizacji (centra miast, główne ulice, ciągi piesze) oraz sąsiedztwa lodziarni (obiekty generujące duży ruch lokalny i turystyczny).
Minimalne wyposażenie do produkcji lodów
Dowiesz się, czego potrzebujesz, aby wytwarzać i sprzedawać lody – określamy minimalny zestaw sprzętu do uruchomienia własnego biznesu.
Komponenty do produkcji lodów gałkowych
Poznasz niezbędne komponenty do produkcji lodów gałkowych, ich właściwości oraz wpływ na konsystencję i smak gotowego produktu.
Komponenty do produkcji lodów z automatu
Omawiamy składniki niezbędne do produkcji lodów świderków, lodów włoskich i mrożonego jogurtu.
Wytwarzanie lodów rzemieślniczych
Produkcja rzemieślnicza kojarzona jest głównie z lodami gałkowymi, ale możesz tworzyć rzemieślnicze lody włoskie i świderki – dowiesz się, jak to zrobić.
Produkcja lodów naturalnych
Prezentujemy technologię wytwarzania lodów bez użycia syntetycznych komponentów.
Spotkania z mistrzami lodziarskimi i cukierniczymi
Jednym z największych walorów naszych warsztatów jest możliwość uczenia się od największych mistrzów w lodziarskim i cukierniczym fachu. Zapraszamy do współpracy zwycięzców międzynarodowych konkursów lodziarskich i gastronomicznych oraz uznanych fachowców z całej Europy. Przekazują oni cenną wiedzę na temat receptur, technologii produkcji, a także wykorzystania możliwości nowoczesnych maszyn lodziarskich i cukierniczych.
W Akademii Vegagastro bogate tradycje lodziarski i cukiernicze łączą się harmonijnie z nowoczesną techniką. To oferta dla każdego, kto pragnie doskonalić swoje umiejętności, zgłębiać tajniki cukierniczego fachu i poznawać nowe technologie. Zapraszamy!
Nasi eksperci
Mistrzowie, z którymi współpracujemy to m.in.
Jacopo Chelli
Jacopo to młody, energiczny i bardzo już doświadczony Gelato Chef rodem z Bolonii. Swoją karierę rozpoczynał w słynnej Gelateria Gianni, pod okiem pierwszego Mistrza Świata Gelato z Rimini – Gianni de Simoni. Co ciekawe, aby dostać się na praktykę do Gianni’ego, obiecał przez pierwszy sezon pracować za darmo! Przez kilka lat pracował fizycznie jako rzemieślnik, każdego dnia spędzając wiele godzin na produkowaniu setek kilogramów lodów dziennie. Dzięki doświadczeniu w pracy na produkcji w lodziarni, doskonale zna specyfikę zawodu oraz praktyczne problemy branży.
Jacopo przykłada ogromną wagę do jakości serwowanych produktów. W swojej pracy inspiruje się kunsztem najlepszych lodziarzy i cukierników świata. Regularnie uczęszcza jako kursant na szkolenia cukiernicze w najlepszych akademiach, głównie francuskich i włoskich. Podczas naszych szkoleń prezentuje sposób przygotowania lodów a także variegato, semifreddo, tortów lodowych. W swojej karierze szerzy najlepszą wiedzę lodziarską podczas podróży do najdalszych zakątków świata. Prowadzi szkolenia m.in. w Bahrajnie, Singapurze czy Korei. Do Akademii Vegagastro przyjeżdża regularnie od 2018 roku.
Ciekawostki:
- prowadzi aktywne konto na instagramie: @about_jeilato
- gra pół-zawodowo w frisbee drużynowe, został jednym z najlepszych punktujących
ostatnich Mistrzostw Europy w Portugalii w 2022 - jego ulubione polskie danie do pierogi
Przemysław Adam Chudio
To wyjątkowo utalentowany, doświadczony i pracowity cukiernik. 20 lat spędził na pracy cukierniczej we Włoszech, głównie w Ravennie, niewielkim mieście u wybrzeży Adriatyku. Dzięki długiemu pobytowi we Włoszech doskonale zna tamtejszy język, kulturę i ludzi. Budując swoją karierę od skromnych początków pracownika produkcji poznał wszystkie tajniki włoskiego cukiernictwa.
Przemek jest typem praktyka, który zbudował swój biznes i dorobek poprzez uczciwość i ciężką pracę. Dziś Przemek prowadzi na warszawskiej woli piękny lokal o nazwie Pasticceria Mignon. Podaje tam sycylijskie cannoli, tiramisù, tartaletki z budyniem i owocami, ptysie z czekoladą kremem chantilly i zabaione, babà i niezliczone warianty panna cotta…jednym słowem najlepsze, co ma do zaproponowania włoska cukiernia. Kilka lat temu, we współpracy z Vegagastro, Przemek rozpoczął produkcję lodów rzemieślniczych.
Swoją podstawową wiedzę zdobywał na szkoleniach organizowanych przez naszą firmę. Następnie nawiązał współpracę z naszym szkoleniowcem Giacomo Schiavon, który regularnie konsultuje jego biznes lodowy w kwestii receptur i procesów produkcyjnych. Przemka można nazwać naszym nieoficjalnym ambasadorem – w jego pracowni dosłownie każda maszyna lodziarska pochodzi z naszej firmy. Ta współpraca jest dla nas potwierdzeniem, że oferujemy najlepsze technologie dla najlepszych fachowców!
Ciekawostki
- Przemek uwielbia swoją pracę. Jest w pracowni codziennie a jego cukiernia jest zamknięta tylko 6 dni w roku!
- Jego lokal jest bardzo popularnym miejscem spotkań włoskich expatów, a Przemek współpracuje też z włoską Ambasadą w zakresie dostawy słodkości na obchody świąt narodowych.
- Ze względu na lokalizację w ścisłym centrum, jego lokal często jest odwiedzany przez znane z telewizji i Internetu twarze.
Giacomo Schiavon – Mistrz Świata Gelato Chef
Giacomo to najbardziej doświadczony szkoleniowiec w szeregach IceTeamu. Ma ponad 37 lat doświadczenia lodziarskiego, a w całym swoim życiu nie zajmował się zawodowo niczym innym jak właśnie lodziarstwem. Jego bardzo otwarta i ciekawa osobowość sprawia, że praca z nim to czysta przyjemność. Prawdziwy pasjonat, który o tematyce produkcji lodów rzemieślniczych może rozmawiać godzinami. Pierwsze kroki w zawodzie stawiał w jednej z najstarszych lodziarni w Bolonii. Po latach, wspólnie z żoną założył słynną dziś Sorbetteria Castiglione. Jest to wyróżniająca się lodziarnia w Bolonii, światowej stolicy lodziarstwa.
Giacomo był jednym z pierwszych lodziarzy, który lata temu zdecydował, aby jego lokal był otwarty dla klientów przez cały rok. Ponadto, jest właścicielem drugiego konceptu lodziarskiego – Schiavon Gelato, który został założony kilka lat temu i jest prowadzona we współpracy z jego synami. Druga, mniejsza lodziarnia została zaprojektowana jako projekt łatwy do skopiowania i powielenia w postaci franczyzy na całym świecie. Giacomo jest również mistrzem organizacji – prowadzi 2 udane biznesy lodowe w Bolonii, jednocześnie podróżując po świecie ponad 200 dni w roku.
Ciekawostki:
- Osobiście, co roku lata do Indonezji, aby wyselekcjonować i kupić najlepszą wanilię bezpośrednio od plantatora.
- Jest jednym z pionierów wdrożenia kanału sprzedaży ecommerce w lodziarstwie
rzemieślniczym. - Szokówka w jego lodziarni jest tak wielka, że można by w niej zaparkować
samochód marki Smart
Roberto Lestani – Mistrz Świata, Mistrz Cukiernictwa
Roberto Lestani to pochodzący z Włoch mistrz cukiernictwa. Umiejętności zdobywał w renomowanych cukierniach we Włoszech, Francji, Belgii i Austrii. W tym okresie zaczął interesować się konkursami cukierniczymi, w których regularnie zdobywał główne nagrody. W swojej karierze zdobył łącznie przynajmniej 38 medali na międzynarodowych imprezach. Zwieńczeniem jego kariery i jednocześnie największym osiągnięciem jest zdobyte w 2004 roku Mistrzostwo Świata w Cukiernictwie. Od 2006 roku Roberto jest Prezesem Międzynarodowego Stowarzyszenia Cukierni, Lodziarni i Czekoladziarni.
Lestani wykorzystuje swoją wiedzę i doświadczenie świadcząc usługi konsultacyjne dla firm z sektora cukierniczego – zarówno dużych korporacji jak i indywidualnych rzemieślników. Jego specjalizacja pozwala uczestnikom szkoleń nie tylko podnosić jakość oferowanych produktów, ale także optymalizować koszty i organizację pracy produkcyjnej. Jest prawdziwym pasjonatem, w którego na scenie szkolenia wchodzi niesamowita moc i zaangażowanie.
Ciekawostki:
- Jako jeden z niewielu ekspertów potrafi wytłumaczyć procesy chemiczne zachodzące podczas miksowania, emulgowania czy pieczenia
- Jest Kawalerem Orderu Zasługi Republiki Włoskiej
- Bardzo wielu jego klientów pochodzi z Chin