Jak powstają lody? Wbrew pozorom, nie wystarczy tylko przygotować odpowiednią mieszankę z mleka, śmietanki i cukru i po prostu ją zamrozić. Proces robienia lodów jest nieco bardziej skomplikowany. Jak zatem działa maszyna do lodów? Poznaj szczegóły!
Podstawowe zasady działania maszyn do lodów
Przygotowanie lodów to w teorii proste zadanie. W końcu chodzi o zmrożenie odpowiednio przygotowanej masy. Jeśli jednak zdarzyło Ci się choć raz próbować przyrządzić domowe lody tak jak zwykły lód, wiesz, że to nie działa. W efekcie powstaje kompletnie niejadalna mieszanka: twarda jak kamień, skrystalizowana i pozbawiona smaku.
Właśnie dlatego można powiedzieć, że aby przygotowywać lody, zwłaszcza z myślą o ich sprzedaży, trzeba nauczyć się tej sztuki. Przede wszystkim potrzebny jest też dobry sprzęt. W gastronomii nie wystarczy domowa maszynka do lodów. Niezbędne jest profesjonalne urządzenie — takie, które pozwoli uzyskać idealną konsystencję deseru.
Jak to działa w praktyce? Urządzenia do lodów mają za zadanie stopniowe zamrażanie mieszanki, by krok po kroku uzyskała optymalną temperaturę. Mieszadła odpowiadają, zgodnie z nazwą, za jej mieszanie, tak aby nie uległa krystalizacji i utrzymała kremową konsystencję.
Warto jednak pamiętać, że ten proces wygląda inaczej w zależności od tego, czy mają powstać lody włoskie, rzemieślnicze, czy np. sorbet albo mrożony jogurt. Jeżeli więc rozważasz produkcję i sprzedaż zmrożonych deserów, przed wyborem odpowiedniego sprzętu, określ, jaki typ wyrobów Cię interesuje.
Jak maszyna zamienia płyn w lody?
Proces zamiany płynnej masy w maszynce do lodów w postać docelową jest długotrwały. Gdyby doprowadzić je do szybkiego zmrożenia, np. od razu wrzucając mieszankę do specjalnej zamrażarki, czyli szokówki, nie udałoby się uzyskać pożądanej konsystencji czy napowietrzenia. Zamrażanie odbywa się więc stopniowo i przy intensywnym, nieustannym mieszaniu powstających lodów przez automat. Jak zatem możesz sobie wyobrazić, uzyskanie idealnej konsystencji lodów byłoby bardzo trudne bez dobrej maszyny.
Rodzaje maszyn do lodów i ich mechanizmy działania
Opisane powyżej mechanizmy działania automatów stosowanych w lodowym biznesie są bardzo ogólne. Procesy produkcji lodów typu soft oraz typu gelato są diametralnie różne.
Jak działa maszyna do lodów włoskich?
Jeżeli powstać mają lody włoskie czy świderki lub inna zmrożona przekąska typu soft, potrzebny jest automat do tego typu deserów. Co ważne, jest to jedyna maszyna niezbędna w procesie produkcji.
Na czym polega jej działanie?
- W górnej lub dolnej części maszyny do lodów typu soft (w zależności od rodzaju) znajduje się pojemnik nazywany lodówką. To tam trafia płynna mieszanka do przygotowania zmrożonego deseru. W zależności od typu urządzenia, może to być jeden wariant bazy lodowej lub dwa,
- Masa jest schładzana do bezpiecznej temperatury i przechowywana, ale pozostaje w stanie płynnym.
- Część masy płynnej z lodówki transportowana jest do cylindra mrożącego, gdzie mieszanka jest zmrażana i stale mieszana. Mieszanka ulega wówczas zmrożeniu, a także napowietrzeniu, przez co uzyskuje idealną konsystencję. W tym miejscu temperatura utrzymuje się na poziomie ok. -8-16oC.
- Kiedy lody mają być nałożone do rożka czy kubeczka, masa przechodzi przez cylinder do głowicy, gdzie jest nadawany kształt loda, który trafia do rożka.
- Operator maszyny przy pomocy dźwigni dozuje odpowiednią porcję lodów. Wcześniej wybiera też serwowany smak (lub mix dwóch smaków).
Jak działa maszyna do robienia lodów rzemieślniczych?
Lody rzemieślnicze powstają w zupełnie innym procesie. Bardziej powolnym i wieloetapowym. Wykorzystuje się w nim kilka różnych maszyn.
- W pierwszym etapie masa lodowa trafia do pasteryzatora. W tej maszynie jest podgrzewana do 65oC, 85oC lub 90oC, co ma na celu wyeliminowanie z niej wszystkich szkodliwych drobnoustrojów oraz połączenie składników. Po pasteryzacji mieszanka jest schładzana do 4oC i może tam pozostać, dojrzewając, do 72h.
- Opcjonalnym, krokiem może być przeniesienie masy do osobnego dojrzewalnika. .
- Kolejnym etapem jest ten, który odbywa się we frezerze, czyli właściwej maszynie do lodów. Tu masa jest jednocześnie stopniowo schładzania i intensywnie mieszana, tak aby nabrała odpowiedniej konsystencji oraz napowietrzenia. We frezerze z płynnej mieszanki powstają lody.
- Kiedy frezer zakończy pracę, lody zazwyczaj przekłada się do szokówki. W tym urządzeniu lody są szokowane/hartowane, aby związać ich strukturę i zmrozić cząsteczki wody, które podczas frezowania nie zostały zmrożone w jak najmniejsze niewyczuwalne kryształki lodu. W szokówce panuje bardzo niska temperatura ok -40oC
- Na koniec lody trafiają do szafy mroźniczej, gdzie czekają na umieszczenie w witrynie.
Jak zatem widać, każda maszyna do lodów działa nieco inaczej, a przebieg procesu produkcji może być zróżnicowany. Jeżeli zastanawiasz się, jaki sprzęt wybrać do swojej lodziarni, zapraszamy do kontaktu. Mamy blisko 25-letnie doświadczenie w branży i pomożemy Ci znaleźć optymalne rozwiązanie.