Coldelite Compacta 10 Classic
Compacta to maszyna typu combo do Gelato, która pozwala na wykonanie całego cyklu produkcji lodów.
Compacta to urządzenie dwa w jednym; w górnej części znajduje się pasteryzator, natomiast w dolnej części poziomy cylinder frezera. System Compacta zmienia prędkość i dostosowuje moc zamrażania w zależności od rodzaju i ilości wprowadzonej mieszanki. Skraca to czas produkcji i zmniejsza zużycie energii elektrycznej i wody.
Główne zalety
Pasteryzator poziomy
Składniki są zalewane do zbiornika w górnej części urządzenia. Wysokie obroty świdra ułatwiają połączenie składników sypkich z płynnymi.
Pasteryzator
Cykl pasteryzacji rozpoczyna się po naciśnięciu przycisku, a temperatura pasteryzacji może być regulowana w zakresie do 105°C. Zmiany wprowadzone przez użytkownika, natychmiast są uwzględniane przez program, na zakończenie którego sygnał akustyczny i wizualny – informuje o osiągnięciu zadanej temperatury.
Bezpośredni transfer mieszanki
Spasteryzowana mieszanka jest przelewana bezpośrednio do frezera przez zewnętrzny spust.
Frezer
Cykl wymrażania rozpoczyna się po naciśnięciu przycisku a sygnał dźwiękowy i wizualny informują o osiągnięciu przez mieszankę właściwej konsystencji.
Ekstrakcja lodów
Po zakończeniu cyklu, lody pozostają w zbiorniku do momentu ekstrakcji, a dzięki właściwym parametrom ustawień – maszyna utrzymuje ich konsystencję na tym samym poziomie. Dzięki kształtowi świdra i jego prędkości obrotowej, konsystencja zostaje zachowana, a w zbiorniku nie pozostają resztki lodów.
Drzwi w wersji Classic
Dodatkowo
i monitorowanie cyklu produkcji