Lodziarnie prześcigają się pomysłami na nowe smaki lodów gelato. Powód jest prosty: tego oczekują klienci, a konkurencja nie śpi. Zastanawiasz się, co zrobić, żeby Twoje lody były niepowtarzalne? Szukasz inspiracji do tworzenia niespotykanych wariantów? Czytaj dalej i zobacz, jak się wyróżnić!
Liczba smaków a popyt na lody
Rynek lodów w Polsce przeszedł w ostatnich latach prawdziwą transformację. Skończyły się czasy, w których lody smakowały niemal identycznie w każdej lodziarni, bo większość z nich korzystała z produktów od jednego dystrybutora. Dziś, w czasach lodów rzemieślniczych klient chce być zaskakiwany, a każda wizyta ma być dla niego niespodzianką. Jak zaspokoić jego oczekiwania? Wypracuj niepowtarzalny smak swoich produktów!
Aby to zrobić, potrzebujesz dwóch elementów.
- Po pierwsze, potrzebujesz fenomenalnej receptury na lody rzemieślnicze – takiej, która pozwoli Ci za każdym razem uzyskać perfekcyjną konsystencję, kremowość, poziom napowietrzenia i intensywny smak. Jak to osiągnąć? Postaw na zdobycie wiedzy technologicznej, wysokiej jakości surowce i półprodukty, a przede wszystkim pracuj na dobrych maszynach do lodów. Jakość tych, które znajdziesz w ofercie Vegagastro została sprawdzona przez tysiące lodziarzy na całym świecie.
- Po drugie, poszukaj wyjątkowych kompozycji smakowych. Takich, które będą miały w sobie coś niepowtarzalnego i niedostępnego w innych lokalach. Co może być Twoim sekretem? Nietuzinkowy smak lodów? Sekretny składnik? Możliwości jest wiele.
Własna lodziarnia: jak uzyskać niepowtarzalne smaki?
Zastanawiasz się, co możesz zrobić, aby Twoje lody stały się naprawdę niepowtarzalne i zaczęły przyciągać klientów niczym magnes? Oto kilka kroków, które pomogą Ci osiągnąć taki efekt.
Zapisz się na dobre szkolenia lodziarskie
Sekretów produkcji lodów nie poznasz, przeglądając przepisy i porady w Internecie. Nauczysz się ich wyłącznie w bezpośrednim kontakcie z prawdziwymi mistrzami. Eksperci w trakcie warsztatów lodziarskich wytłumaczą Ci od podstaw, jak stworzyć mieszankę idealną i podzielą się unikalnymi recepturami. Podpowiedzą też, jak na tej bazie możesz popuścić wodze fantazji i stworzyć własne.
Chcesz zapisać się na takie szkolenie? W Akademii Vegagastro prowadzą je m.in. mistrzowie lodziarstwa z Włoch: Jacopo Chelli – ceniony Gelato Chef z Bolonii czy Giacomo Schiavon, z ponad 37-letnim doświadczeniem w produkcji rzemieślniczych lodów. To prawdziwi pasjonaci, którzy Cię zainspirują!
Zainwestuj w sprzęt wysokiej jakości
Wydobycie z lodów niepowtarzalnych smaków wymaga świetnego zaplecza produkcyjnego. Dzięki odpowiednim urządzeniom zyskasz możliwość precyzyjnej kontroli konsystencji mieszanki, stopnia jej napowietrzenia czy sposobu mieszania. Te niepozorne elementy mają kolosalny wpływ na ostateczny efekt! Nie wiesz, jaki sprzęt wybrać? Dopasuj go wspólnie z nami – doradzamy lodziarzom od ponad 24 lat!
Inwestuj w jakościowe składniki
Nie wydobędziesz z lodów wyjątkowego smaku, bazując na „chemicznych” dodatkach i surowcach z najniższej półki. To się po prostu nie uda. Sekret sukcesu tkwi zatem w znalezieniu dobrych dostawców surowców i półproduktów. Nie warto chodzić w tej kwestii ani na skróty, ani na kompromisy.
Inspiruj się trendami na rynku lodziarskim
Jakie warianty lodów mogą przypaść do gustu Twoim klientom? Z jednej strony z entuzjazmem przyjmowane są tzw. smaki dzieciństwa – np. typu mleczko z tubki, krówka itp. Z drugiej istnieje popyt na nietypowe smaki. Chodzi m.in. o sorbety dla dorosłych z dodatkiem alkoholu, lody wegańskie czy dla diabetyków, a także te wykorzystujące nietypowe składniki i ich połączenia. Bazylia i słony karmel? Cytryna i pistacje? Eksperymentuj z niecodziennymi połączeniami, aż znajdziesz to idealne. Kto wie? Może w ten sposób powstanie unikalna „specjalność zakładu”?
Chcesz doprowadzić produkcję lodów do perfekcji? Skontaktuj się z nami i zadbaj o profesjonalne wyposażenie lokalu. Zapraszamy!