Coldelite Compacta Vario 10 Elite
Compacta VariO to maszyna typu combo do Gelato, która pozwala na wykonanie całego cyklu produkcji lodów. Compacta Vario to urządzenie dwa w jednym; w górnej części znajduje się pasteryzator, natomiast w dolnej części poziomy cylinder frezer.
System Vario zmienia prędkość i dostosowuje moc zamrażania w zależności od rodzaju i ilości wprowadzonej mieszanki. Skraca to czas produkcji i zmniejsza zużycie energii elektrycznej i wody aż o 30% w porównaniu do zamrażarek wsadowych poprzednich generacji.
Poza tym ekstrakcja o podwójnej prędkości pozwala łatwo wydobyć i urozmaicić lody.
Compacta VariO Elite – najnowocześniejsza konfiguracja – jest wyposażona w drzwiczki pasteryzatora z wylewką tłoczną obrotową, która pozwala na ekstrakcję mieszanki z górnego zbiornika na zewnątrz. Opatentowane drzwiczki frezera Pro łączą w sobie przyjazny dla użytkownika frontowy wlew z doskonałym rozwiązaniem z izolowanymi termicznie drzwiami, które usprawniają proces zamrażania wsadu.
System VariO w sposób ciągły kontroluje konsystencję lodów. Moc kompresora zmienia się w zależności od wielkości zalewu i rodzaju użytej mieszanki. Programator ma wstępnie wgranych 11 programów frezowania i możliwość wgrania kolejnych 6 własnych. To daje możliwość zaprogramowania własnych programów, które pomogą zróżnicować pracę świdra i moc pracy kompresora.
Compacta VariO to dwie maszyny w jednej obudowie:
• w górnej części w poziomym zbiorniku następuje mieszanie
składników i pasteryzacja powstałej mieszanki.
• w dolnym zbiorniku następuje produkcja lodów z powstałej mieszanki. Maszyna jest kompletną linią
produkcyjną, która w pełni umożliwia proces wytworzenia lodów w sposób rzemieślniczy.
• mieszadło pasteryzatora – łączy pojedyncze składniki w jednolitą mieszankę.
• pasteryzator – pomaga osiągnąć maksymalną higienę poprzez odpowiedni dobór temperatur.
• frezer – pozwala wyprodukować tradycyjne włoskie gelato, lody owocowe a także sorbety i cięższe i bardziej tłuste lody w stylu amerykańskim.
Główne zalety
Pasteryzator poziomy
Składniki są zalewane do zbiornika w górnej części urządzenia. Wysokie obroty świdra ułatwiają połączenie składników sypkich z płynnymi.
Pasteryzator
Cykl pasteryzacji rozpoczyna się po naciśnięciu przycisku, a temperatura pasteryzacji może być regulowana w zakresie do 105°C. Zmiany wprowadzone przez użytkownika, natychmiast są uwzględniane przez program, na zakończenie którego sygnał akustyczny i wizualny – informuje o osiągnięciu zadanej temperatury.
Bezpośredni transfer mieszanki
Spasteryzowana mieszanka jest przelewana bezpośrednio do frezera przez zewnętrzny spust. Podwójne ujście spustu pozwala przelewać mieszankę bezpośrednio do frezera lub do oddzielnego pojemnika.
Frezer
Cykl wymrażania rozpoczyna się po naciśnięciu przycisku a sygnał dźwiękowy i wizualny informują o osiągnięciu przez mieszankę właściwej konsystencji.
Ekstrakcja lodów
Po zakończeniu cyklu, lody pozostają w zbiorniku do momentu ekstrakcji, a dzięki właściwym parametrom ustawień – maszyna utrzymuje ich konsystencję na tym samym poziomie. Dzięki kształtowi świdra i jego prędkości obrotowej, konsystencja zostaje zachowana, a w zbiorniku nie pozostają resztki lodów.
Compacta VariO
System Compacta VariO zawsze pozwala wytworzyć lody o najlepszej konsystencji, zarówno w przypadku bogatych i gęstych – jak i delikatnych mieszanek, niezależnie od tego, jaka ilość mieszanki została zalana do frezera.
Drzwi w wersji Elite