Chcesz otworzyć lodziarnię jako biznes sezonowy? Myślisz o poszerzeniu oferty kawiarni albo cukierni o lody? Kluczową kwestią jest wybranie odpowiednich maszyn do przygotowywania lodów. Czyli jakich? Nie ma jednej dobrej odpowiedzi na to pytanie. Oto co warto wziąć pod uwagę, wybierając taki sprzęt.
Jaka maszyna do robienia lodów jest najlepsza?
Na pytanie postawione powyżej jest bardzo trudno odpowiedzieć. Dlaczego? Ponieważ wszystko zależy od Twoich potrzeb biznesowych oraz możliwości „technicznych”. Innego sprzętu będzie potrzebować działająca na pełną skalę lodziarnia rzemieślnicza, która oferuje codziennie kilkanaście smaków mrożonego deseru, a innego – mała budka ustawiona na kilka miesięcy przy ruchliwej uliczce w kurorcie turystycznym. Specyficzne potrzeby będzie mieć także cukiernia czy kawiarnia, która chce poszerzyć ofertę w sezonie wiosenno-letnim.
Jaki płynie z tego wniosek? Wybór maszyny do lodów poprzedź określeniem swoich oczekiwań oraz możliwości. Dzięki temu szybko zawęzisz gamę sprzętu, który się w nie wpisuje, i zainwestujesz w urządzenia pozwalające Ci osiągnąć pożądany efekt.
Co brać pod uwagę podczas wyboru urządzenia do lodów?
Po pierwsze i najważniejsze: w profesjonalnym lokalu gastronomicznym absolutnie nie sprawdzi się domowa maszyna do lodów! Taki sprzęt jest dobry co najwyżej do eksperymentowania we własnej kuchni, tak aby przygotować zmrożony deser dla najbliższych. Nie ma on wydajności, która pozwoliłaby Ci obsłużyć klientów lodziarni czy kawiarni.
Jak jednak wybrać profesjonalny automat do lodów? Oto kilka kluczowych czynników.
Maszyna do lodów włoskich czy rzemieślniczych?
Produkcja lodów włoskich (soft) czy świderków i rzemieślniczych (gałkowych) to dwa zupełnie odmienne procesy. Pierwszy jest stosunkowo prosty i krótki. Drugi – bardziej zaawansowany i złożony. Pytanie więc: jaki typ mrożonego deseru chcesz zaoferować swoim klientom?
- Masz już kawiarnię lub cukiernię i chcesz włączyć do sprzedaży mrożone desery? Postaw na automat do lodów włoskich. Zajmie niewiele miejsce, a jego obsługa nie obciąży nadmiernie pracowników.
- Myślisz o otwarciu lodziarni stacjonarnej? Na topie są teraz lody rzemieślnicze. Rozbudowana baza sprzętowa pomoże Ci zaoferować klientom gęste, kremowe słodkości w nietypowych smakach.
- Jeżeli planujesz sprzedaż sezonową, np. w budce przy miejskim rynku – postaw na produkcję lodów włoskich i automat do tego celu.
Stopień rozbudowania menu w lodziarni a maszyna do lodów
Myślisz o tym, aby w lodziarni pojawiło się kilka lub kilkanaście smaków lodów rzemieślniczych jednocześnie? Musisz sobie stworzyć odpowiednie możliwości produkcyjne. Dlatego będziesz potrzebować dobrze wyposażonej pracowni, a w niej wydajnego i uniwersalnego sprzętu – takiego, który pozwoli sprostać wyzwaniu. Będą potrzebne np. maszyna o odpowiedniej wydajności i odpowiednio dobrana technologia.
W prosty sposób możesz natomiast rozbudować ofertę lodów soft. Jedna maszyna może Ci pozwolić na sprzedaż kilku smaków, a nawet rodzajów zmrożonego deseru jednocześnie. Dzięki temu przyciągniesz klientów o różnych potrzebach.
Jeśli natomiast maszyna do lodów ma być prostym dodatkiem do oferty cukierni/kawiarni, możesz postawić na mały, kompaktowy automat pozwalający jednocześnie przygotować jeden lub dwa smaki deseru. Inwestycja w taki sprzęt będzie nieco niższa, a urządzenie dobrze wpisze się w Twój model biznesowy.
Zastanawiasz się, jak przełożyć nasze rady na wybór konkretnego sprzętu? Nie musisz podejmować decyzji samodzielnie. Zadzwoń lub napisz do nas. Działamy w branży od ponad 24 lat i pomożemy Ci skompletować wyposażenie, którego potrzebujesz, od A do Z. Zapraszamy!