Chcesz zaoferować swoim klientom lody typu soft? To świetny pomysł na zwiększenie zysków ze sprzedaży – ten produkt może wygenerować nawet 800-procentową marżę! Aby zacząć, potrzebujesz nie tylko automatu do produkcji zmrożonego deseru. Potrzebna Ci również mieszanka do lodów włoskich. Jak wybrać najlepszą?
Mieszanka do lodów włoskich – co to jest?
Jeśli to Twój pierwszy kontakt ze światem produkcji lodów soft, możesz się zastanawiać, po co właściwie będzie potrzebna mieszanka do lodów włoskich. Przecież do przygotowania tego lodowego deseru można wykorzystać „standardowe” półprodukty – śmietankę, mleko i cukier.
To oczywiście prawda. Musisz jednak znać proporcje każdego składnika, aby Twój produkt miał odpowiednią konsystencję i smak. Jeżeli chcesz sprzedawać zmrożony przysmak na dużą skalę, ta metoda produkcji będzie nie tylko mało wydajna, ale również… może stwarzać zagrożenie kontaminacją. Poza tym w niewielkim lokalu może Ci być trudno przechowywać wszystkie składniki i znaleźć czas na to, żeby odmierzyć ich proporcje, starannie je połączyć i wymieszać, jednocześnie dbając o zachowanie wszystkich wymogów sanitarnych. Pytanie też, jak zadbasz o idealną powtarzalność smaku produktu.
Mieszanka do lodów włoskich rozwiązuje te wszystkie problemy. To produkt, który pozwala Ci uprościć i przyspieszyć produkcję deserów soft, a jednocześnie – utrzymać powtarzalną, wysoką jakość smaku oraz najwyższy poziom bezpieczeństwa. Dlatego warto zainteresować się tym, który jej wariant najlepiej sprawdzi się w Twoim lokalu.
Co wziąć pod uwagę przy wyborze mieszanki do lodów włoskich?
Gdy przyjrzysz się wariantom mieszanek do lodów włoskich dostępnym na rynku, szybko zauważysz, że różnią się one pod kilkoma względami. Oto te najważniejsze.
Rodzaj mieszanki do lodów włoskich: płynna lub w proszku
Zasadniczo mieszanki do lodów soft dzielą się na dwie kategorie – dostępne są warianty płynne oraz w proszku. Na czym polega różnica?
- Płynne mieszanki do lodów włoskich to produkt gotowy do użycia. Wystarczy przelać zawartość opakowania do komory automatu, aby rozpocząć schładzanie bazy – w niedługim czasie będzie ona gotowa do serwowania. Produkt w tej wersji jest najprostszy do zastosowania, a skorzystanie z niego nie absorbuje czasu pracowników. Nie da się też popełnić błędu przy jego aplikacji. Z drugiej strony musisz pamiętać, że mieszanki płynne to większy wydatek niż te w proszku.
- Mieszanki do lodów włoskich w proszku to półprodukty. Oznacza to, że bazę, składającą się zazwyczaj z mleka i śmietanki w proszku, cukru oraz emulgatorów i zagęszczaczy, należy jeszcze dodatkowo rozpuścić w wodzie albo mleku. To wymaga zastosowania dodatkowego sprzętu (np. miksera gastronomicznego). Pracownik musi też przypilnować właściwych proporcji i zadbać o czas dojrzewania takiej mieszanki. Praca na mieszankach w proszku wymaga więcej czasu i zaangażowania ale sam produkt jest nieco tańszy od mieszanek płynnych.
Jak widzisz, oba te rozwiązania mają swoje wady i zalety. Dlatego warto im się dobrze przyjrzeć, rozważyć „za” i „przeciw”.
Smaki mieszanek do lodów włoskich
Bez względu na konsystencję, mieszanki do lodów włoskich są dostępne w różnych wariantach smakowych. Podstawa to oczywiście „klasyka”, a zatem takie warianty jak śmietanka czy wanilia oraz czekolada. Te smaki są uwielbiane niemal przez wszystkich klientów – zarówno solo, jak i w wersji zmieszanej.
Możesz jednak pokusić się o zaoferowanie większej liczby opcji. Pamiętaj przy tym, że aby sprzedawać jednocześnie kilka różnych smaków, musisz mieć przystosowany do tego automat do lodów soft. Inna opcja to zmiana menu co kilka dni.
Na jakie warianty warto się zdecydować? Ich liczba jest zawrotna! Truskawka, jagoda, mango, a może solony karmel, pistacja lub matcha? Zachęć swoich klientów do eksperymentowania – to może się stać wyróżnikiem Twojego lokalu.
Szukasz mieszanek do lodów włoskich dobrej jakości? Porozmawiaj z naszymi ekspertami. Działamy w lodo-biznesie od bardzo dawna i wiemy, co sprawdza się najlepiej. Zapraszamy!
Title: Mieszanka do lodów włoskich – jak wybrać?
Desciption: Jaka mieszanka do lodów włoskich sprawdzi się najlepiej? Poznaj dostępne opcje i sprawdź zalety każdej z nich. Czytaj kompletny poradnik ekspercki. Kliknij!