Chcesz wprowadzić do oferty swojego lokalu lody? Na start (i nie tylko) najlepszą opcją będą lody włoskie. Stosunkowo proste w produkcji, pozwalają cieszyć się wysoką marżą, a co za tym idzie – szybkim zwrotem z inwestycji. Zobacz, jak powstają i czego potrzebujesz, aby móc je zaproponować swoim klientom.
Czym są lody włoskie?
Lody włoskie są zaliczane do grupy deserów „soft”. Miękkie, kremowe, dobrze napowietrzone, są nakładane do rożków i kubeczków bezpośrednio z automatu. Najczęściej zawierają od 35 do 60% powietrza, dzięki czemu uzyskują „lekką” i bardzo delikatną konsystencję. To m.in. za nią kochają ją konsumenci na całym świecie!
Jak wygląda technologia produkcji lodów włoskich?
Technologia produkcji lodów włoskich jest uproszczona w stosunku do tej stosowanej przy wytwarzaniu tradycyjnego deseru w wersji rzemieślniczej (na gałki/porcje). Jak to wygląda w praktyce?
Krok 1: Mieszanka lodowa
Podstawą mieszanki do lodów włoskich są mleko oraz śmietanka – z naciskiem na ten pierwszy składnik. Do tego potrzebny jest także cukier. Oto najprostsza baza do lodów włoskich. Można ją również wzbogacić o dodatkowe składniki, np. naturalne aromaty, które nadadzą jej konkretny smak. To właśnie tak powstają włoskie lody czekoladowe, pistacjowe, o smaku słonego karmelu i wiele innych.
W większości przypadków korzysta się z gotowych mieszanek do lodów włoskich w płynie lub w proszku. Te pierwsze są gotowe do użycia a te drugie wystarczy wymieszać z wodą. Potrzebują chwili dojrzewania i już można je wlewać do maszyny i zmrażać.
Krok 2: Chłodzenie lodów włoskich
Kiedy baza jest gotowa, trafia do zbiornika na masę a później do cylindra w automacie do lodów włoskich. Tu jest dokładnie mieszana, napowietrzana i jednocześnie następuje jej powolne, ciągłe zamrażanie. Lody są w nieustannym ruchu, dzięki czemu zachowują pożądaną, gładką konsystencję, oraz bezpieczną temperaturę.
Krok 3: Nakładanie lodów włoskich
Ostatnim etapem produkcji lodów włoskich jest właściwie ich podanie klientowi. Kiedy pracownik naciska dźwignię maszyny, nazywaną potocznie wajchą, mieszanka jest nakładana do pojemnika. Charakterystyczny kształt stożka uzyskuje dzięki końcówce formującej w kształcie gwiazdki.
A jak wygląda produkcja lodów włoskich dwusmakowych? Aby powstały, maszyna musi mieć dwa oddzielne cylindry – każdy na jeden smak. Przy nakładaniu pracownik wybiera dźwignię środkową, która pozwala pobrać mieszankę z dwóch cylindrów jednocześnie, przez co do rożka czy kubeczka trafia mieszana kompozycja.
Jak wybrać maszynę do produkcji lodów włoskich?
Jak widzisz, produkcja lodów włoskich jest bardzo prostym zadaniem. Nie trzeba przechodzić przez wiele skomplikowanych etapów, aby uzyskać docelowy wyrób. Wystarczy zadbać o kilka elementów. Kluczowe dla powodzenia całej „operacji” są natomiast dwa elementy:
- odpowiedni automat do lodów włoskich – najbardziej polecamy maszyny 2 w 1, które dadzą Ci największą elastyczność menu; w niektórych urządzeniach przyrządzisz również lodowe sorbety owocowe, jogurty czy bazę do shake’.
- jakość mieszanki do lodów włoskich, z której skorzystasz;
Nie masz pewności, jaki model wybrać? Zastanawiasz się, czy produkcja lodów włoskich to dobre rozwiązanie? A może zastanawiasz się nad wytwarzaniem tradycyjnych lodów rzemieślniczych? Pomożemy Ci rozwinąć lodo-biznes w każdym przypadku.