Prywatność
Ile kosztuje maszyna do lodów?

Ile kosztuje maszyna do lodów?

Myślisz o produkcji lodów? Będzie Ci potrzebny odpowiedni sprzęt. Zastanawiasz się, jak duża to inwestycja? To zależy. Sprawdź, ile kosztuje maszyna do lodów oraz jakie czynniki wpływają na ostateczną cenę. Dzięki tej wiedzy łatwiej podejmiesz decyzję o tym, jak poprowadzić własną lodziarnię.

Maszyna do lodów, czyli co?

Pytanie o cenę maszyny do lodów jest jednym z pierwszych, które zadają nam Klienci. Wcale się nie dziwimy. W końcu w biznesie wysokość inwestycji ma znaczenie. Sęk w tym, że podanie ogólnych widełek cenowych jest trudne i… ma niewielki sens. Rozpiętość pomiędzy wysokością inwestycji minimum i maksimum jest duża, a każdy z wyborów niesie za sobą określone konsekwencje. Dlatego warto zacząć od określenia, co rozumiemy pod terminem „maszyna do lodów”.

Mówiąc w największym uproszczeniu, opcje są dwie.

  • Automat do lodów włoskich, świderków, a mówiąc dokładniej – do lodów typu soft lub świderków / amerykańskich. To maszyna produkująca je z płynnej mieszanki, która jest wymrażana do odpowiedniej temperatury i napowietrzana (w przypadku lodów włoskich).
  • Maszyna do lodów gałkowych/ rzemieślniczych, a raczej zestaw urządzeń do ich produkcji. Podstawowymi są frezer i pasteryzator (można też znaleźć modele 2 w 1, które łączą obie te funkcje). Kolejne to szokówka, szafa mroźnicza i oczywiście witryna sprzedażowa.

Jak już widzisz, wysokość inwestycji w biznes lodowy może być bardzo zróżnicowana, a wiele zależy od tego, co i jak chcesz sprzedawać. To nie jedyny czynnik, który wpływa na cenę maszyn do lodów.

Co wpływa na cenę automatów do lodów?

Nie tylko typ sprzętu, którego potrzebujesz do produkcji lodów, ma znaczenie, gdy chodzi o cenę. Poznaj listę pozostałych czynników, które trzeba wziąć pod uwagę.

Nowa czy używana maszyna do lodów?

Jeżeli kupujesz nowe urządzenie, będzie się to wiązać z wyższą inwestycją początkową. Automat do lodów z drugiej ręki może być tańszy nawet o kilkadziesiąt procent. Ale uwaga! Oszczędność na start może być pozorna. Często zdarza się, że sprzęt używany szybko się psuje lub pracuje mało wydajnie/energochłonnie, trudno jest go też naprawić, bo bywa, że maszyna została przerobiona. A to oznacza wysokie koszty eksploatacji, a nierzadko – także niespodziewane przerwanie produkcji i poważne straty.

Funkcjonalność maszyny do lodów

Gdy w grę wchodzą maszyny do lodów włoskich, czy świderków znaczenie będzie miało np. to, ile smaków jednocześnie możesz oferować. Jeden, a może 2 + mix? Czy maszyna może produkować również sorbety owocowe, czy jogurt mrożony? Im będzie więcej możliwości, tym wyższa cena urządzenia, ale też tym większa atrakcyjność oferty.

W przypadku lodów „gałkowych” inwestycja w maszynę 2 w 1 może być wyższa niż w sam frezer. Jednocześnie – zwłaszcza przy małej produkcji – pozwoli Ci zaoszczędzić miejsce oraz czas. To tylko kilka przykładów różnic. Kwestię funkcjonalności poszczególnych automatów do lodów i maszyn do lodów rzemieślniczych omów z naszymi ekspertami. Przeanalizujemy Twoje potrzeby biznesowe i podpowiemy, na co się zdecydować.

Marka automatów do lodów

Sprzęt znanych, sprawdzonych marek automatów do lodów może się wiązać z nieco wyższą inwestycją niż zakup urządzeń typu „no name”. Jednak wybór maszyn niewiadomego pochodzenia może być bardzo pozorną oszczędnością. Dlaczego? Choćby z uwagi na warunki serwisu i gwarancji, a także jakość pracy urządzenia. Szybko może się okazać, że jest ono mało wydajne czy awaryjne.

Takie problemy rzadko kiedy pojawiają się, gdy zdecydujesz się na sprzęt marki znanej w branży lodziarskiej od dekad, choćby kultowych producentów – Cattabriga i Electro Freeze. Nasze doświadczenie pokazuje, że te maszyny do lodów są niemal nie do zdarcia, służą klientom 20, a nawet 30 lat, a korzystanie z nich ułatwia produkcję i sprzedaż lodów.

Chcesz dobrać odpowiednie maszyny do lodów, aby otworzyć nowy biznes lub poszerzyć ofertę lokalu gastronomicznego? Zaufaj doświadczeniu ekspertów Vegagastro. Jesteśmy w branży od ponad 24 lat i pomożemy Ci osiągnąć sukces. Zapraszamy!