Coldelite Compacta Vario 10 Silver
Compacta VariO to maszyna typu combo do Gelato, która pozwala na wykonanie całego cyklu produkcji lodów. Compacta Vario to urządzenie dwa w jednym; w górnej części znajduje się pasteryzator, natomiast w dolnej części poziomy cylinder frezer.
System Vario zmienia prędkość i dostosowuje moc zamrażania w zależności od rodzaju i ilości wprowadzonej mieszanki. Skraca to czas produkcji i zmniejsza zużycie energii elektrycznej i wody aż o 30% w porównaniu do zamrażarek wsadowych poprzednich generacji.
Poza tym ekstrakcja o podwójnej prędkości pozwala łatwo wydobyć i urozmaicić lody.
System VariO w sposób ciągły kontroluje konsystencję lodów. Moc kompresora zmienia się w zależności od wielkości zalewu i rodzaju użytej mieszanki. Programator ma wstępnie wgranych 11 programów frezowania i możliwość wgrania kolejnych 6 własnych. To daje możliwość zaprogramowania własnych programów, które pomogą zróżnicować pracę świdra i moc pracy kompresora.
Compacta VariO to dwie maszyny w jednej obudowie:
• w górnej części w poziomym zbiorniku następuje mieszanie
składników i pasteryzacja powstałej mieszanki.
• w dolnym zbiorniku następuje produkcja lodów z powstałej mieszanki. Maszyna jest kompletną linią
produkcyjną, która w pełni umożliwia proces wytworzenia lodów w sposób rzemieślniczy.
• mieszadło pasteryzatora – łączy pojedyncze składniki w jednolitą mieszankę.
• pasteryzator – pomaga osiągnąć maksymalną higienę poprzez odpowiedni dobór temperatur.
• frezer – pozwala wyprodukować tradycyjne włoskie gelato, lody owocowe a także sorbety i cięższe i bardziej tłuste lody w stylu amerykańskim.
Główne zalety
![Coldelite Compacta Vario 10 Silver](https://vegagastro.pl/wp-content/uploads/2024/02/compacta_6_silver6.webp)
![](https://vegagastro.pl/wp-content/uploads/2024/02/compacta_6_classic5-150x150.webp)
Pasteryzator poziomy
Składniki są zalewane do zbiornika w górnej części urządzenia. Wysokie obroty świdra ułatwiają połączenie składników sypkich z płynnymi.
![](https://vegagastro.pl/wp-content/uploads/2024/02/vario_7-150x150.webp)
Pasteryzator
Cykl pasteryzacji rozpoczyna się po naciśnięciu przycisku, a temperatura pasteryzacji może być regulowana w zakresie do 105°C. Zmiany wprowadzone przez użytkownika, natychmiast są uwzględniane przez program, na zakończenie którego sygnał akustyczny i wizualny – informuje o osiągnięciu zadanej temperatury.
![](https://vegagastro.pl/wp-content/uploads/2024/02/vario_6-150x150.webp)
Bezpośredni transfer mieszanki
Spasteryzowana mieszanka jest przelewana bezpośrednio do frezera przez zewnętrzny spust. Podwójne ujście spustu pozwala przelewać mieszankę bezpośrednio do frezera lub do oddzielnego pojemnika.
![](https://vegagastro.pl/wp-content/uploads/2024/02/compacta_6_classic6-150x150.webp)
Frezer
Cykl wymrażania rozpoczyna się po naciśnięciu przycisku a sygnał dźwiękowy i wizualny informują o osiągnięciu przez mieszankę właściwej konsystencji.
![](https://vegagastro.pl/wp-content/uploads/2024/02/vario_4-150x150.webp)
Ekstrakcja lodów
Po zakończeniu cyklu, lody pozostają w zbiorniku do momentu ekstrakcji, a dzięki właściwym parametrom ustawień – maszyna utrzymuje ich konsystencję na tym samym poziomie. Dzięki kształtowi świdra i jego prędkości obrotowej, konsystencja zostaje zachowana, a w zbiorniku nie pozostają resztki lodów.
![](https://vegagastro.pl/wp-content/uploads/2024/02/vario_5-150x150.webp)
Compacta VariO
System Compacta VariO zawsze pozwala wytworzyć lody o najlepszej konsystencji, zarówno w przypadku bogatych i gęstych – jak i delikatnych mieszanek, niezależnie od tego, jaka ilość mieszanki została zalana do frezera.
![](https://vegagastro.pl/wp-content/uploads/2024/02/vario_SILVER-150x150.webp)
Drzwi w wersji Silver