Maszyna do lodów włoskich może być pierwszym urządzeniem, w które zainwestujesz, wchodząc w lodo-biznes. Wybór tej właściwej ma ogromne znaczenie. Pojawia się więc ważne pytanie: nowa maszyna do lodów włoskich czy używana? Podpowiadamy.
Maszyna do lodów włoskich – dobry start w lodowym biznesie
Jeżeli myślisz o tym, aby otworzyć sezonową budkę z lodami albo zaoferować mrożony przysmak klientom kawiarni czy cukierni – automat do lodów to strzał w dziesiątkę. Powód? Produkcja lodów z automatu soft jest stosunkowo prosta. Poza tym nie czeka Cię bardzo duża inwestycja w sprzęt – jedna maszyna wystarczy, aby przeprowadzić cały proces.
Warto pamiętać, że Polacy uwielbiają lody włoskie, a także świderki ( lody amerykańskie), jogurt mrożony i podobne przysmaki, które można „wyczarować” z takiego automatu. Dlatego nie trzeba się będzie raczej martwić ani o wolumen sprzedaży, ani o marżę. Wystarczy, że zadbasz o a) jakość lodów, b) atrakcyjne miejsce ich sprzedaży. W ciepłe dni wiosny i lata klientów nie powinno zabraknąć.
Jaka maszyna do lodów włoskich – nowa czy używana?
Porównujesz ze sobą oferty nowych i używanych maszyn do lodów włoskich i nie wiesz, na co się zdecydować? Przyjrzyjmy się bliżej „za” i „przeciw” obu opcji.
Nowy automat do lodów włoskich: zalety oraz wady
Z czym wiąże się zakup nowej maszyny do lodów włoskich? Na pierwszy rzut oka widzisz wyższą cenę, która może stanowić wyzwanie. To jednak właściwie jedyna wada sprzętu prosto od producenta. Zalet jest znacznie więcej! Te najważniejsze to:
- niska awaryjność – praca na nowym urządzeniu daje gwarancję, że w pierwszych sezonach raczej nie pojawi się niespodziewana usterka, która przerwie produkcję lodów i sprawi, że stracisz klientów;
- wysoka wydajność – pozwoli Ci na sprawne obsłużenie kolejki;
- elastyczność produkcji – istnieją maszyny, które pozwolą Ci produkować równocześnie dwa rodzaje lodów, np. włoskie i świderki albo sorbet owocowy i jogurt mrożony;
- energooszczędność – nowe urządzenia mogą pobierać mniej prądu niż te mające kilka-kilkanaście lat (choć trzeba pamiętać, że takie maszyny nadal potrzebują dużo energii do działania);
- gwarancja – jeśli coś się stanie z nowym sprzętem, masz pewność, że możesz zamówić w ramach gwarancji profesjonalny serwis bez narażenia się na dodatkowe koszty;
- łatwość użytkowania – postaw na urządzenia proste w obsłudze; wiele modeli automatów do lodów włoskich ma intuicyjne panele sterujące lub proste niezawodne przełączniki.
Używana maszyna do lodów włoskich: zalety oraz wady
Za używanymi maszynami do produkcji lodów włoskich przemawia przede wszystkim niższa cena. To przekłada się na mniejszą inwestycję na start. Ale uwaga! Oszczędności mogą być pozorne. Często zdarza się, że automat z drugiej ręki:
- jest wyeksploatowany, co oznacza, że nie posłuży Ci długo i bardzo szybko będziesz musiał zakupić kolejną maszynę;
- jest przerobiony, czyli na przestrzeni lat jego oryginalne części zostały wymienione na inne, nieznanego pochodzenia, a konstrukcja i sterowanie to „twórczość własna” nieznanego mechanika
- jest bardziej awaryjny, co wynika z poziomu jego wyeksploatowania – a to może oznaczać ryzyko przerwania pracy w momencie, gdy przed budką z lodami czeka długa kolejka klientów;
- pobierze więcej prądu, a jednocześnie będzie mniej wydajny niż nowy sprzęt, co przełoży się na wyższe koszty eksploatacji;
- będzie kosztowny w naprawie – zwykle nie masz na niego gwarancji, w razie awarii możesz mieć problem z dostępnością części a ich wymiana może się okazać problematyczna, a zatem droższa;
- będzie trudniejszy w codziennej obsłudze – np. z uwagi na brak instrukcji po polsku czy skomplikowany panel.
Co zatem wybrać? Decyzja co do wyboru najlepszej maszyny do lodów włoskich do lokalu zawsze należy do Ciebie. Zanim jednak ją podejmiesz, skonsultuj się ze specjalistami. Skontaktuj się z nami i zobacz, na zakup jakiego nowego, markowego sprzętu pozwoli Twój budżet oraz jakie formy finansowania mamy do zaproponowania. Nasza propozycja może Cię pozytywnie zaskoczyć!