Prywatność
Wyposażenie lodziarni – lista niezbędnego sprzętu

Wyposażenie lodziarni – lista niezbędnego sprzętu

Otwarcie lodziarni może być świetnym pomysłem na biznes. Zanim jednak zaczniesz przeliczać zyski, skompletuj odpowiedni sprzęt potrzebny do produkcji oraz sprzedaży lodów. Jakie wyposażenie lodziarni będzie Ci potrzebne? Dowiedz się więcej.

Otwarcie lodziarni – nie tylko lokalizacja! Sprzęt ma znaczenie

Masz już idealne miejsce na otwarcie biznesu lodowego? Powoli szukasz pracowników? Musisz jeszcze zadbać o jedną, kluczową kwestię. Chodzi o wyposażenie lokalu. To jego zakup będzie się wiązać z największą inwestycją. Dlatego warto wiedzieć, czego będziesz potrzebować na start.

Wyposażenie lodziarni krok po kroku – lista

Jaki sprzęt będzie potrzebny, aby możliwe było otwarcie własnej lodziarni? Wiele zależy od tego w jakim modelu będziesz działać oraz jaki typ lodów chcesz sprzedawać. Zobacz, jakie elementy powinny się znaleźć na liście wyposażenia i w co zainwestować na start.

Maszyny do lodów – niezbędne wyposażenie lodziarni

Zacznijmy od podstaw, czyli od maszyn do lodów. To must-have, jeżeli chcesz samodzielnie przygotowywać mrożony deser na miejscu. Co wybrać? Opcji jest kilka.

  • Automat do lodów włoskich (soft) lub świderków – to dobry wybór dla początkujących, bo ten sprzęt jest właściwie jedynym potrzebnym do tego, aby móc zaoferować klientom lody włoskie, świderki / amerykańskie czy jogurt mrożony. Możesz wybrać podstawową wersję, pozwalającą przyrządzić 1 smak lub 2+mix.
  • Maszyny do przygotowywania lodów rzemieślniczych – jeżeli właśnie takie chcesz oferować gościom, potrzebujesz kilku urządzeń. Podstawa to frezer i pasteryzator (dostępne zarówno jako odrębne maszyny, jak i sprzęt 2 w 1), a także szokówka.

Ten element wyposażenia możesz pominąć, tylko jeżeli chcesz sprzedawać lody gałkowe, które otrzymasz od zewnętrznego dostawcy w formie gotowej do dystrybucji dla klienta końcowego.

Witryna do lodów – podstawa sprzedaży lodów tradycyjnych

Jeżeli planujesz sprzedaż lodów tradycyjnych na gałki lub porcje, potrzebna Ci witryna do lodów. To przestrzeń, w której lody będą wystawione „na widok” (lub umieszczone w zamkniętych kuwetach pozzetti), w temperaturze zapewniającej najlepsze warunki do porcjowania. Warianty takich urządzeń są różne, a wybór zależy m.in. od liczby oferowanych smaków lodów czy ich rodzaju.

Witryna mroźnicza – do przechowywania lodów przed sprzedażą

Nie wszystkie zapasy lodów trafią od razu do witryny. Zanim się w niej znajdą, muszą być przechowane w optymalnej temperaturze – tak, aby zachowały odpowiednią konsystencję i nie były narażone na działanie szkodliwych drobnoustrojów.

Pozostałe wyposażenie lodziarni

Na liście podstawowego wyposażenia lodziarni znajdują się też inne elementy. Obecność niektórych wynika z przepisów BHP, innych – ze specyfiki oferty. Przydadzą się więc np.:

  • akcesoria do przygotowania lodów (miarki, łopatki i inne)
  • pojemniki na wafelki i serwetki
  • lada sprzedażowa;
  • blat roboczy ze stali nierdzewnej;
  • dyspensery na patyczki/łyżeczki na lody;
  • stojak na rożki z lodami,
  • często również waga do ważenia porcji lodów;
  • pojemniki na posypki i inne dodatki do lodów;
  • maszyna do bitej śmietany – jeśli chcesz przyrządzać bardziej rozbudowane desery;
  • stoliki i krzesła albo leżaki lub inne siedziska – jeżeli zależy Ci na tym, aby goście mogli spożyć lody na miejscu.

Czy ta lista jest kompletna i zamknięta? Niekoniecznie. Jak już wspomnieliśmy, wiele zależy od tego, w jakim modelu biznesowym działasz, kim są Twoi klienci, jak duży masz lokal oraz jakie menu masz w zanadrzu.

Potrzebujesz pomocy w skompletowaniu wyposażenia lodziarni od A do Z? Postaw na ponad 24-letnie doświadczenie Vegagastro. Mamy wszystkie maszyny, których potrzebujesz, aby zapewnić swoim klientom najwyższą jakość. Skontaktuj się – zapraszamy!